Mediul de afaceri cere reorganizarea teritorială a României: comasarea și scăderea numărului de județe la 15 și redefinirea comunelor și orașelor.
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și mai multe organizații patronale cu sute de membri cer autorităților reorganizarea teritorial-administrativă a țării pentru reducerea aparatului birocratic.
Camera de Comerț arată că economiile astfel realizate ar permite echilibrarea bugetului de stat, în condițiile în care „România riscă să piardă cele mai imporante avantaje pe care le are: predictibilitatea și fiscalitatea redusă
Principalele măsuri cerute de Camera de Comerț:
- reducerea numărului de județe de la 41 (plus București) la 15
- redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5000 de locuitori
- redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori toate instituțiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.
„În împrejurările actuale, România nu mai este o destinație atractivă pentru investitorii străini din punctul de vedere al forței de muncă calificate și din cauza retrocedărilor făcute haotic. Astfel, România s-ar putea afla în imposibilitatea de a oferi terenuri pentru deschiderea unor linii de producție, mai ales în contextul în care multe afaceri și-au început relocarea din Asia. Singura atractivitate pe termen mediu și lung a României poate rămâne fiscalitatea redusă susținută de predictibilitate. În acestă conjunctură complicată, CCIR consideră că există riscul ca prin adoptarea unor măsuri eronate în ceea ce privește acoperirea găurilor bugetare, mediul de afaceri să devină, dacă nu un țap ispășitor, atunci cel puțin o victimă colaterală”, arată Camera de Comerț într-un comunicat de presă.
Bucureştiul s-ar uni cu Ialomiţa
Călăraşi, Giurgiu şi Teleorman
Arad cu Timiş şi Caraş-Severin
Clujul s-ar uni cu Bistriţa, Sălaj şi Maramureş.
Din punct de vedere al instituţiilor administrative asta ar presupune stabilirea unei reşedinţe de judeţ care va reuni toate instituţiile mari, adică deconcentratele. Un astfel de proiect a mai fost pus în discuţie, dar nu s-a materializat.
De ce există această propunere, susţinută inclusiv de multe organizaţii patronale şi asociaţii? În primul rând din cauza banilor. Gaura de 20 de miliarde avansată de Ministerul Finanţelor a cărei acoperire presupune taxe şi impozite, ceea ce, spun cei de la camera de Comerţ, duce la lipsa predictibilităţii şi fiscalităţii reduse.