China evită la limită deflația, îngrijorări legate de creșterea economică

Spre deosebire de o mare parte restului lumii, China nu se confruntă cu o criză inflaționistă. Mai mult, se situează chiar foarte aproape de deflație, evitând la limită o nouă perioadă de scădere a prețurilor de consum în septembrie. Iar îngrijorările legate de creșterea economică sunt în plin avans, scrie boursorama.com.

Indicele prețurilor de consum (IPC), principalul indicator al inflației, s-a situat luna trecută la 0,0% în ritm anual, a anunțat vineri Biroul Național de Statistică (BNS). În iulie, China a intrat în deflație pentru prima dată din 2021, prețurile scăzând cu 0,3% în ritm anual. În august, inflația a crescut la +0,1%. Analiștii chestionați de Bloomberg se așteptau la o revenire a prețurilor în septembrie (+0,2%).

Deflația este opusul inflației, adică scăderea prețurilor la bunuri și servicii, sinonimă cu o economie în încetinire. China a cunoscut o scurtă perioadă de deflație la sfârșitul anului 2020-începutul anului 2021, din cauza prăbușirii prețului la carnea de porc, cea mai consumată din țară. Perioada anterioară datează din 2009.

Motoarele tradiționale de creștere, gripate

Mulți analiști nu exclud o recidivă în următoarele luni. Principalele motoare de creștere ale Chinei s-au blocat, iar șomajul în rândul tinerilor a atins un nivel record de peste 20% în iunie – un indicator pe care guvernul nu mai dorește să îl publice.

Criza din sectorul imobiliar, care a reprezentat mult timp un sfert din PIB-ul țării, și ponderea dezvoltatorilor care se află într-o situație financiară precară reprezintă o frână majoră în calea redresării.

Inflația zero din septembrie „indică faptul că presiunea deflaționistă în China rămâne un risc real pentru economie”, avertizează analistul Zhiwei Zhang de la Pinpoint Asset Management. „Redresarea cererii interne nu este puternică, deoarece nu au existat stimulente fiscale semnificative”, iar criza imobiliară „continuă să apese asupra cererii gospodăriilor”, subliniază el.

În mod logic, indicele prețurilor de producție s-a contractat din nou în septembrie (-2,5%) pentru a douăsprezecea lună consecutivă, a anunțat vineri BNS. Acest indice, care măsoară costul bunurilor care ies din fabrici, oferă o indicație asupra sănătății economiei. Prețurile la producător în roșu înseamnă marje mai mici pentru companii. Analiștii intervievați de Bloomberg anticipaseră în linii mari acest declin (-2,4%), după o scădere de 3% a indicelui în august.

Articole recomantate

Distribuie articolul

Trimite o știre !

Completează mai jos datele si detaliile