FOTO: Serviciile secrete israeliene aveau indicii că Hamas plănuia o operațiune majoră, spune New York Times. De ce a fost luat Israelul prin surprindere

Atât Israelul, cât și Statele Unite au știut că un atac al Hamas era posibil sau chiar probabil, dar nu a existat nicio imagine clară a situației și niciun avertisment tactic specific. Cert este că ziua de sâmbătă ar putea schimba abordarea strategică generală a Israelului față de Hamas și Fâșia Gaza, scriu New York Times și Washington Post.

Atacul de sâmbătă al Hamas i-a luat prin surprindere pe oficialii israelieni, fie ei politicieni, armată sau servicii de informații. Surprinzătoare au fost în special metodele folosite de teroriști pentru a intra și a ieși din Israel, a explicat pentru New York Times un oficial de rang înalt din domeniul apărării, familiarizat cu informațiile colectate despre grup. În mare parte un succes, din punctul de vedere al Hamas, atacul a scos la iveală eșecuri semnificative ale serviciilor de securitate israeliene.

„Ceea ce s-a întâmplat aici este un eșec total al sistemului”, a declarat pentru Washington Post Martin Indyk, fost ambasador al SUA în Israel. Acesta a vorbit despre faptul că autoritățile israeliene nu au fost pregătite pentru atac, nu au avut trupe de-a lungul graniței, au permis infiltrarea trupelor Hamas și nu au fost capabile să îi oprească pe teroriști, atunci când aceștia au luat numeroși ostatici și i-au târât în Gaza.

De asemenea, deși erau conștiente de posibilitatea unei invazii terestre a Hamas pentru a captura bazele militare și civilii de-a lungul frontierei, forțele de apărare israeliene au ajuns cu greu la scenele active. Mulți locuitori au fost nevoiți să se apere singuri.

În aceste condiții, ziua de sâmbătă ar putea schimba abordarea strategică generală a Israelului față de Hamas și Fâșia Gaza, a declarat pentru New York Times oficialul din domeniul apărării, care a vorbit sub acoperirea anonimatului. Iar acest lucru ar putea avea un efect important asupra întregului Orient Mijlociu.

Până acum, Israelul a ținut Hamas și Gaza sub control cu o strategie care se baza pe o rețea de informații, care avertizau asupra mișcărilor organizației teroriste. De asemenea, central era rolul jucat de armata israeliană, despre care se considera că este capabilă să respingă o invazie terestră a Hamas.

După ziua șocantă de sâmbătă, pare clar că aceste două garanții au eșuat.

De ce însă? Informații au existat, dar oficialii israelieni nu au avut o imagine clară Israelul este perceput în mod tradițional ca fiind statul cu cele mai bune servicii de informații din regiune, cu o acoperire extinsă a Fâșiei Gaza în primul rând. În ultimele luni, serviciile de informații israeliene au avertizat într-adevăr, în mod repetat, că un conflict militar ar putea izbucni, deoarece Iranul și milițiile afiliate percepeau Israelul ca fiind slăbit de diviziunile profunde generate de reforma judiciară a premierului Benjamin Netanyahu, potrivit a patru oficiali de rang înalt din domeniul apărării, citați de New York Times.

Cu toate acestea, deși serviciile de informații au colectat unele indicii care arătau că Hamas plănuia o operațiune majoră, acestea erau departe de a forma o imagine clară, a adăugat unul dintre oficiali. Israelul, a mai spus această sursă, nu a sesizat pregătirile elaborate necesare pentru cei 250 de militanți Hamas însărcinați să conducă asaltul care a țintit baze militare, orașe și kibuțuri. Oficialii americani au declarat, de asemenea, că atât Israelul, cât și Statele Unite au știut că un atac al Hamas la un moment dat era posibil, sau chiar probabil. Dar au spus că nu a existat niciun avertisment tactic specific cu privire la loviturile de sâmbătă, niciun semn care ar fi permis Israelului să ia măsuri specifice.

O amenințare existențială Israelul va răspunde acum probabil cu forța și, eventual, cu o invazie terestră în Gaza, în ideea că Hamas nu i-a lăsat altă opțiune, a declarat un înalt oficial din domeniul apărării, citat de New York Times. Mii de infanteriști au fost deja mobilizați, dar este neclar când și dacă ofensiva va începe, lucrurile fiind complicate de faptul că Hamas a luat în jur de 100 de ostatici.

O întrebare cheie, care va determina modul în care se va desfășura criza, este dacă Hezbollah, grupul militant libanez, rămâne pe margine sau dacă își activează luptătorii pentru a ataca Israelul. Dacă Hezbollah se implică direct, luptele vor deveni probabil unele dintre cele mai intense din regiune din ultimii ani.

Deocamdată, un prim atac limitat cu rachete a avut loc dinspre Hezbollah, dar experții au avertizat cu privire la următoarele zile. Israelul se va confrunta cu o amenințare existențială dacă Hezbollah, milițiile iraniene din Irak și Siria și teroriștii palestinieni din Iudeea și Samaria se vor alătura luptelor, a declarat duminică fostul consilier pe probleme de securitate națională Giora Eiland, citat de Jerusalim Post.

Articole recomantate

Distribuie articolul

Trimite o știre !

Completează mai jos datele si detaliile