Cum vor fi comercializate în România alimentele care conțin larve de gândac, lăcustă călătoare sau greiere – proiect adoptat de senatori

Proiectul de lege care reglementează utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor şi comercializarea acestor produse în România a fost adoptat marți de Senat. Proiectul prevede că produsele alimentare care conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi, provenite din spaţiul Uniunii Europene, se vor găsi în magazine în standuri separate, delimitate de standurile ce conţin produse consacrate

Propunerea legislativă, depusă de PSD, a fost adoptată cu 66 de voturi “pentru”, 10 “împotrivă” şi 12 abţineri.

Potrivit proiectului, pe eticheta produselor alimentare se va regăsi denumirea alimentului nou autorizat astfel:

  • vierme galben de făină uscat, congelat sau sub formă de pudră, în funcţie de forma utilizată; larvele gândacului de făină sub formă congelată sau de pastă;
  • pulbere parţial degresată de greier de casă;
  • lăcustă călătoare congelată/uscată/pudră/întreagă.

De asemenea, pe etichetele produselor alimentare care conţin alimente noi – larvele gândacului de făină/ lăcustă călătoare/ vierme galben de făină/ greier de casă – trebuie să se menţioneze că acest ingredient poate cauza reacţii alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la acarieni şi/sau crustacei şi produse derivate din acestea, iar menţiunea trebuie să apară în imediata apropiere a listei ingredientelor.

Proiectul mai prevede că produsele alimentare care conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi, provenite din spaţiul Uniunii Europene, „vor fi prezentate în suprafeţele de vânzare clasice directe, într un stand separat, delimitat de standurile ce conţin produse consacrate care nu sunt nu conţin insecte”.

Afişarea informaţiei va fi realizată ”pe suport sau panou într-o culoare contrastantă faţă de culoarea de fond a panoului iar iinformaţiile trebuie să fie scrise într un loc vizibil, uşor accesibil, care nu pot fi şterse şi nu trebuie ascunse.

Legea vine şi cu sancţiuni. Astfel, nerespectarea prevederilor din lege constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 100.000 lei.

Senatul este prima Cameră sesizată, astfel că proiectul merge la vot final în Camera Deputaţilor.

În luna martie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu anunţa că a depus în Parlament proiectul de lege care interzice utilizarea făinii de insecte în preparatele tradiționale.

„Protejăm produsele tradiţionale româneşti! Am depus astăzi proiectul de lege prin care se interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale.Aşa cum au făcut şi alte ţări europene, la fel trebuie să facem şi noi! În plus, toate produsele alimentare care vin din import şi conţin ingrediente obţinute din insecte trebuie să fie expuse separat pe rafturile magazinelor. Oamenii trebuie să ştie ce cumpără, iar eticheta să fie clară şi să conţină informaţii complete cu privire la aceste produse. Patriotismul economic înseamnă protejarea producătorilor locali şi a produselor şi mâncării tradiţionale româneşti”, scria Marcel Ciolacu pe Facebook.

Patru insecte aprobate de CE pentru consum

În luna ianuarie a acestui an, larva gândacului de bălegar a devenit aliment în Uniunea Europeană, fiind cea de-a patra insectă aprobată pentru consum de Comisia Europeană.

De asemenea, Comisia a autorizat introducerea pe piață ca alimente a următoarelor insecte:

viermele de făină
lăcusta migratoare
greierele de casă.

În total, patru insecte au fost autorizate până acum de Comisia Europeană drept produse alimentare. Ungaria a fost singura țară care s-a opus deciziei

Articole recomantate

Distribuie articolul

Trimite o știre !

Completează mai jos datele si detaliile