Ion Doldurea”E problema lor”- O țară primitivă, măcinată de corupție, cu instituții nefuncționale și care proiectează constant imaginea unui stat eșuat.

Explozia de la depozitul de GPL din Crevedia, soldată cu doi morți și zeci de răniți, este încă caz clasic de corupție politică. Odată cu el, România se transformă într-un fel de Daghestan al Europei, adică într-o țară primitivă, măcinată de corupție, cu instituții nefuncționale și care proiectează constant imaginea unui stat eșuat.

Acum două săptămâni, 35 de oameni au murit și peste 80 de persoane au fost rănite în urma unui explozii la o benzinărie din fosta republică sovietică, Daghestan.

„Cauzele catastrofei nu sunt cunoscute încă, dar accidentele şi incendiile de acest tip sunt ceva obişnuit în Rusia. Adesea, ele sunt provocate de încălcări ale normelor de securitate sau de vechimea instalaţiilor”, nota Agenția France Presse în știrea transmisă pe data de 15 august

Și la Crevedia normele de securitate au fost călcate în picioare. Pompierii au retras avizul de funcționare depozitului de carburanți în 2020 din cauză că nu respecta distanțele de siguranță față de instalațiile electrice din vecinătate și utiliza o pompă neomologată care prezenta scurgeri de carburant.

Pompierii și-au făcut datoria, au amendat firma în două rânduri și au notificat șapte instituții. În loc să se pună în mișcare, instituțiile au arhivat notificarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Firma a continuat să funcționeze în Daghestanul Europei timp de trei ani fără să fie deranjată de nicio altă instituție a statului.

Trei ani mai târziu depozitul a sărit în aer, probabil de la o țigară aprinsă. Corupția politică a amorsat la Crevedia o bombă cu ceas.

Cum a fost posibil? Firma Flagas SRL care opera depozitul de carburant din Crevedia aparține în acte fiului unui influent și bogat primar PSD din județul Olt. Primarul din Caracal, Ion Doldurea, s-a autosuspendat din partid, deși susține că nu are și nu a avut nici o implicare în firma fiului său.

Ion Doldurea a fost impus de baronul PSD Paul Stănescu în 2019 la șefia PSD Caracal în locul lui Dan Ciocan, care voia să preia controlul în organizația Olt a PSD tocmai de la Stănescu.

Cu un astfel de spate politic, firma fiului își permite așadar să închidă de formă punctul de lucru din Crevedia în 2020 după retragerea avizului ISU. Afacerile continuă însă nestingherite, depozitul continuă să opereze deoarece nu are cine să le deranjeze: primarul din Crevedia este tot PSD.

Astfel, firma prosperă și raportează profituri de zeci de milioane de lei într-un an.

După intrarea PSD în guvern la sfârșitul anului 2021, dispare orice risc pentru firma fiului de primar pesedist de fi controlată, închisă, amendată. De subliniat că acest comportament sfidător are loc pe fondul colapsului instituțiilor anticorupție.

Lupta anticorupție a sucombat din cauza lipsei de voință politică, manifestată la vârful statului, în frunte cu președintele Klaus Iohannis. După un alt incendiu, de la spitalul din Constanța din 2021, când nouă persoane au murit, șeful statului a declarat că ”statul roman a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii”.

Nimeni nu mai pune preț azi pe statul român. România pare o țară scăpată complet de sub controlul autorității statului și funcționează din pură inerție.

Modul de acțiune al firmei indică  nu doar că beneficia de protecție politică, dar că a dispărut complet din societate și din clasa politică teama de procurori, de DNA, de instituțiile de control în general. 

Ele sunt la cheremul puternicilor zilei. Legea este, din nou, doar pentru căței. Dacă depozitul ilegal era operat de un neica nimeni înfunda demult pușcăria.

Acest dispreț suveran față de lege și instituții a țâșnit pe gura primarului PSD din Caracal când a spus despre zecile de pompieri răniți că ”este problema lor”.

Doldurea și-a cerut ulterior scuze și a spus că reacționat „sub imperiul emoțiilor și devastat de vestea primită”, dar disprețul său reflectă perfect aroganța partidului din care face parte când ajunge la putere.

„E problema lor” că nici azi, la opt ani de la Colectiv, România nu are un spital de arși, că victimele trebuie transportate pentru tratament în afara țării? Cum e posibil așa ceva? „E problema lor” că PSD a condus țara aproape tot timpul de atunci încoace dar nu i-a păsat? Mai pot dormi noaptea după așa ceva?

„E problema lor” că PSD pune ageamii în funcții de manageri de spital și că la Botoșani a murit o gravidă lăsată șapte ore să țipe: „nu am aer”?

Nici problema premierului Ciolacu nu pare să fie.Liderul PSD a răspuns, duminică, iritat de întrebările despre primarul PSD din Caracal, tatăl proprietarului depozitului GPL de la Crevedia: „Și eu sunt fiul cuiva, fiecare dintre noi e copilul cuiva. Nu e în atribuția mea de serviciu să iau legătura cu tatăl nimănui”.

Deci, da, este așa cum a spus primarul din Caracal: E problema lor, problema pompierilor că și-au riscat viața pentru a salva oameni dintr-o nenorocire provocată de o afacere de partid.

Ei, politicienii, nu au nici o problemă, își văd de afaceri, de interesele lor de grup, de corupție și se apără unii pe alții.Doar noi avem o problemă.

Ne ucide corupția LOR.

Articole recomantate

Distribuie articolul

Trimite o știre !

Completează mai jos datele si detaliile