Clujul nu poate primi fonduri europene pentru toate proiectele pe care le are. Numai în municipiu se derulează deja investiții care depășesc 5 miliarde de euro, motiv pentru care sunt și lucrări care nu vor mai primi bani europeni, anunță primarul Emil Boc, conform Agenției de presă Rador, care citează Radio Cluj.
Primarul Emil Boc consideră însă că trebuie să fim mulțumiți cu ceea ce am primit din PNRR și din noul exercițiu bugetar: „Clujul va avea, în perioada următoare, cea mai prosperă eră economică din întreaga lui istorie. Această infuzie de cinci miliarde de euro va schimba în următorii ani Clujul”.
Spitalul de Copii Monobloc și Centrul Integrat de Transplant sunt principalele proiecte care nu au primit fonduri pentru realizarea lor. Cele două proiecte aparțin Consiliului Județean Cluj, dar au fost scoase de pe lista de finanțare, pentru că la Cluj va fi finanțat Spitalul Regional de Urgență, o investiție de 800 de milioane de euro.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, arată că pentru construcția și dotarea celor două spitale vor fi căutate alte surse de finanțare.
„În momentul când s-a stabilit care obiective sunt finanțate, Clujul, în mod evident, a primit o depunctare, pentru că are deja Spitalul Regional de Urgență prins în județ. Pentru spitalele care au rămas pe dinafară, vom încerca să asigurăm finanțare în altă formulă, credit, emisiune de obligațiuni, ca să le putem realiza și pe acelea, pentru că sunt la fel de importante pentru Cluj”, susține Alin Tișe.
Cele mai importante proiecte susținute de Uniunea Europeană în Cluj-Napoca sunt construcția metroului, o investiție de două miliarde de euro și Centura Metropolitană, pentru care municipiul va primi 1,1 miliarde de euro.
Trebuie să te uiți și la ce resurse are această țară. Numai la Cluj-Napoca sunt proiecte de cinci miliarde de euro. Cinci miliarde de euro! Când a fost președintele Comisiei de Coeziune a Parlamentului European și a auzit că avem proiecte de patru miliarde de euro, că erau fără Spitalul Regional de Urgență, a spus că e mai mult decât primesc Malta sau Cipru de la Uniunea Europeană. Și noi avem atât doar pentru un oraș, nu pentru un județ”, a spus Emil Boc.
O parte dintre proiecte au primit bani din Programul Național de Redresare și Reziliență și trebuie terminate până în 2026. Printre acestea se numără pasajul suprateran de la Tăietura Turcului, demararea lucrărilor la metrou și realizarea unei părți din Centura Metropolitană a Clujului.