O „armată” de medici din toată țara a salvat viețile a 24 de pacienți într-un maraton de transplant de 6 zile,8 pacienți au fost salvați de medicii clujeni.

O „armată” de medici din România a salvat viața a 24 de pacienți aflați în mare suferință într-un maraton de 6 zile. Datorită unor oameni cu suflet mare, au putut fi realizate intervenții de transplant hepatic, renal și cornee, iar și mai mulți oameni vor avea o viață mult mai bună prin transplant de țesuturi osteotendinoase.

În ultimele șase zile, 6 familii au fost de acord ca durerea lor să fie transformată în speranță și bucurie pentru alți suferinzi a căror unică șansă era un transplant, transmite Agenția Națională de Transplant.

Un alt pacient român a fost salvat prin transplant hepatic datorită acordului de colaborare dintre Agenția Națională de Transplant și Agenția Executivă de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria, gestului plin de umanitate al familiei unui pacient aflat în moarte cerebrală la University Hospital „Sveti Georgi” Plovdiv, precum și eforturilor susținute ale echipelor medicale din cele două țări. Pentru intervenția de prelevare a grefei hepatice, luni, 07 august, la Plovdiv s-a deplasat echipa chirurgicală a Institutului Clinic Fundeni.

Marți, 08 august, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov s-a realizat o nouă intervenție de prelevare de organe (ficat, rinichi) și țesuturi (cornee, osteotendinos) datorită gestului neprețuit făcut de familia unui pacient diagnosticat în moarte cerebrală. Intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipele Institutului Clinic Fundeni pentru ficat şi Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca pentru rinichi. Corneea a fost prelevată de echipa Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București, iar țesuturile osoase de echipa Băncii de Țesut a Spitalul Clinic Colentina. Ștafeta pentru viaţă a continuat miercuri, 09 august, la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, acolo unde familia unui pacient declarat în moarte cerebrală a fost de acord cu donarea de organe. Intervențiile de prelevare au fost realizate de echipele chirurgicale ale Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon” – pentru ficat și Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iasi – pentru rinichi.
8 pacienți din Cluj, salvați prin transplant

Efortul lor a fost preluat mai departe de echipele de chirurgi și anesteziști din cadrul centrelor de transplant care, cu multă măiestrie și pricepere, au redat viața pacienților a căror unică șansă este un transplant. Astfel, 5 pacienți pot spune că au învins moartea datorită intrevențiilor de transplant hepatic realizate cu succes la Centrul de Transplant Hepatic al Institutul Clinic Fundeni, iar un alt pacient a fost salvat prin transplant hepatic la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași.

Articole recomantate

Distribuie articolul

Trimite o știre !

Completează mai jos datele si detaliile