Armele de pază şi apărare ar putea fi procurate în număr nelimitat / Un proiect de lege ar urma să fie adoptat tacit, joi, în Senat / „Chiar şi 10.000, chiar şi 100.000. În plus, vei putea folosi amortizorul şi dispozitivele de ochire cu laser”

Senatorul USR Cristinel Berea a atras atenţia că joi se împlineşte termenul de adoptare tacită în Senat pentru un proiect de lege iniţiat de un grup de parlamentari PSD care le-ar putea permite persoanelor autorizate să procure, în număr nelimitat, arme de pază şi apărare, faţă de două cât le este permis în prezent.

„Acum 45 de zile, PSD a depus un proiect pentru modificarea legii armelor şi muniţiilor. Legea asta îţi permite ca atunci când eşti beat sau drogat să ai voie să ţii arma la tine”, a afirmat, Berea, miercuri, în plenul Senatului.

Potrivit unei postări pe Facebook, Berea spune că dacă va fi adoptat proiectul „vei putea cumpăra oricâte” arme de pază şi apărare.

„Chiar şi 10.000, chiar şi 100.000. În plus, vei putea folosi amortizorul şi dispozitivele de ochire cu laser. Pentru Dumnezeu, de ce ai avea nevoie de amortizor la o armă de foc? Ai avea atunci când mergi în pădure, la braconaj, asta e adevărat. În plus, dacă eşti condamnat penal pentru proxenetism, şantaj sau trafic de persoane, vei avea voie să deţii armă cu glonţ. Pe lângă asta, se elimină prevederea care obliga posesorii să nu fie beţi sau drogaţi atunci când ‘poartă’ armele, termenul folosit de lege. Această lege va fi adoptată mâine tacit de către Senat”, a scris Berea, pe Facebook.

El a precizat că a cerut Comisiei de apărare să dezbată acest proiect, iar plenului să se prelungească dezbaterea la 60 de zile, „astfel încât proiectul să nu treacă tacit” şi să poată fi respins.

Potrivit proiectului iniţiat de un grup de deputaţi preponderent PSD, „deţinătorii armelor letale nu le pot folosi, pentru nici unul din scopurile prevăzute de lege, dacă aceştia se află sub influenţa băuturilor alcoolice, produselor sau substanţelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora, în stare avansată de oboseală ori suferă de afecţiuni temporare, de natură să genereze o stare de pericol”.

În actuala formă a legii se prevede, la articolul 14 care nu este propus spre modificare, că „armele de apărare şi pază pot fi procurate numai de către următoarele categorii de persoane: a) demnitarii, magistraţii, diplomaţii, militarii şi poliţiştii, pe perioada cât sunt în activitate şi după pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, după caz, cu excepţia situaţiei în care aceştia şi-au pierdut calitatea din motive imputabile lor; b) persoanele prevăzute de lege, care îndeplinesc o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii publice, pe perioada în care au această calitate, cu excepţia personalului de pază din cadrul societăţilor specializate de pază; c) persoanele incluse în programe de protecţie a martorilor, pe perioada în care au această calitate”.

Joi, 18 octombrie se împlineşte termenul de dezbatere şi vot pentru propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor. Următoarea şedinţă de plen a Senatului este programată pentru săptămâna viitoare.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Articole recomantate

Distribuie articolul

Trimite o știre !

Completează mai jos datele si detaliile