Medicii de familie din Cluj și Mureș reclamă întârzierea plăților de către Casa de Asigurări de Sănătate

Patronatul Medicilor de Familie din județul Mureș a trimis o notificare Casei de Asigurări de Sănătate în care cere explicații privind neacordarea deconturilor pentru luna trecută. Termenul limită de decont este data de 18 a fiecărei luni, dar medicii spun că nu au primit nici un fel de informare din partea CNAS.

Ei atenționează că nerespectarea clauzelor duce la rezilierea contractului cu Casa, motiv pentru care se gândesc să mai acorde consultații doar pentru urgențe, copii și gravide. Medicii de familie sunt nemulțumiți că nu-și pot achita salariile, facturile la utilități și taxele către ANAF, transmite Radio Târgu Mureș, preluat de Rador.

„Suntem deja saturați că protestul ăsta nu e un lucru foarte bun dar dacă lucrurile chiar așa merg, atunci nu avem încotro. Noi nu avem absolut niciun fel de intenții să bulversăm activitatea sau să ne neglijăm pacienții dar, totuși, lucrurile trenează de mult prea multă vreme, se ascund disfuncționalitățile de sistem care sunt de mult mai multă vreme decât se știe. Deci, adevărul nu se spune. Nu sunt sincope, nu merge de foarte, foarte multă vreme”, a declarat președintele Patronatului Medicilor de familie Mureș, dr. Iulia Băilă.

Situația de blocaj a apărut deoarece fondurile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au fost epuizate pentru trimestrul trei.

Restanțele de plată sunt de 70 de milioane de lei la această dată în județul Mureș, și nu doar medicii de familie sunt afectați.

Și la noi fondurile pentru plata serviciilor medicale către medicii de familie s-au epuizat. Sunt făcute demersuri la Casa Națională și am înțeles că astăzi se va aproba prin memorandum de către Guvern, alocarea sumelor necesare urmând ca spre sfârșitul săptămânii să ne intre banii pentru a efectua plățile. Aceeași situație este și la Ambulatoriul de specialitate, la dializă, la radioterapie, la farmacii și, de asemenea, la programele naționale de sănătate”, a declarat directorul adjunct al CJAS Mureș, Manuel Butiulcă.

Patronatele Medicilor de Familie din Cluj și din alte județe au anunțat deja că pentru restul acestei săptămâni vor asigura la cabinete doar urgențele și nu vor elibera documente medicale.

Articole recomantate

Distribuie articolul

Trimite o știre !

Completează mai jos datele si detaliile