Noile măsuri fiscal-bugetare pregătite de Guvern, în formă finală/Ce taxe vor plăti IMM-urile, băncile, firmele de IT sau multinaționalele din 2024

Poiectul de lege privind noile măsuri fiscal-bugetare, pentru care Guvernul ar urma să îşi asume răspunderea în Parlament a fost publicat de către Ministerul de Finanțe.

Porivit propunerilor, întreprinderile mici și mijlocii vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri dacă au venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă.

S-a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%, măsură anunțată la prima formă a proiectului.

Firmele cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri.

Băncile vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri.

Scutirea de impozit în IT se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei brut și se introduce plata CASS în agricultură, construcții și industria alimentară.

Actul normativ prevede reducerea numărului total de funcţii de conducere, condiţionează acordarea voucherelor de vacanţă de nivelul salariului și adice limitarea nivelului sporurilor. Se majorează acciza la alcool şi tutun, crește TVA de la 5% la 9% pentru locuințe, panouri fotovoltaice, iar pentru produsele cu un conținut ridicat de zahăr TVA crește de la 9% la 19%.

De asemenea, Coaliția PSD-PNL a decis să introducă o taxă de 0,3% pentru imobilele mai scumpe de 500.000 de euro și mașinile cu o valoare de peste 75.000 de euro. Taxa se va aplica pentru suma care reprezintă diferența dintre plafon și valoarea proprietății.

Articole recomantate

Distribuie articolul

Trimite o știre !

Completează mai jos datele si detaliile