Cinema Mărăști, modernizat cu bani europeni. Scenă redimensionată, acoperiș-terasă verde și lift de acces

ncă din toamna lui 2021, administrația locală își manifesta intenția de a renova Cinematograful Mărăști, precum și transformarea terasei și a amfiteatrului cinematografului în zone verzi. 

Proiectul de renovare și modernizare cuprinde lucrări de refacere a fațadelor, refacerea interioarelor, montarea de instalații interioare noi eficiente energetic, ce vor fi interconectate printr-un sistem de control centralizat. 

„Toate intervențiile propuse țin cont de faptul că Cinematograful Mărăști din municipiul Cluj-Napoca trebuie să ofere utilizatorilor condiții corespunzătoare pentru buna funcționare a acestuia”, se arată în proiectul de hotărâre ce urmează să fie votat în sedința de Consiliu Local.

În motivarea proiectului se arată că „necesitatea investițiilor de modernizare și de creștere a eficienței energetice în clădiri este în general fundamentată pe considerente de reducere a costurilor legate de utilități”, însă un alt aspect luat în calcul prin această investiție urmărește creșterea funcționalității și confortului în clădiri. 

Proiectul de renovare energetică a Cinematografului Mărăști este propus spre finanțare din fonduri europene, prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027.

Suprafața desfășurată totală renovată: 1.535 mp

Durata de realizare a investiției: 36 de luni

Valoare estimată: 11.328.531,55 lei cu TVA/circa 2,2 milioane de euro.

Cinema cu acoperiș verde și o scenă reconfigurată

Conform intenției Primăriei, întreaga zonă a cinematografului Mărăști va fi transformată într-un „centru de cartier modern”.

„Cinematograful Mărăști devine un centru de cartier modern, verde.
Cinema Mărăști, un punct cultural plăcut și frecventat de clujeni, va fi reamenajat la rigorile actuale ale unui spațiu public. Ideea de a transforma terasa cinematografului și amfiteatrul adiacent în zone verzi, multifuncționale, va integra mult mai bine întregul areal în viața comunității clujene.
Scopul intervenției este integrarea elementelor exterioare într-un ansamblu prielnic pentru relaxare. Concret, obiectivul investiției constă în lucrări de amenajare a acoperișului cu destinație de acoperiș verde și a amfiteatrului ca element întregitor al zonei multifuncționale”, nota primarul Emil Boc, în octombrie 2021.

Astfel, în cadrul proiectului de modernizare propus, în sala de cinema propiu-zisă, inclusiv în sala de conferințe, se va utiliza mochetă cu rezistență ridicată la trafic intens, iar la nivelul scenei vor fi prevăzute panouri multistrat cu finisaj din vinil, pentru a servi evenimentelor desfășurate în incintă. 

Întreaga zonă a scenei va fi reconfigurată prin supradimensionarea ei, fiind susținută de o structură metalică. 

Pereții sălii de cinema se vor placa cu panouri cu proprietăți acustice din lemn. 

La exterior, clădirea se va finisa cu placaj de cărămidă aparentă, de culoare gri. 

La nivelul copertinei se va monta un strat vegetal, pentru realizarea unui acoperiș-terasă verde. 

Montarea panourilor fotovoltaice pentru producerea curentului electric pe acoperișul-terasă. 

Este propusă și montarea unui ascensor în vederea facilitării accesului pentru persoanele cu dizabilități locomotorii către etajul 1. 

Ș zona de acces, din perimetrul cinematografului, va fi modernizată, iar bordurile vor fi înlocuite. 

Spațiile verzi se vor amenaja cu gazon și arbuști de dimensiuni reduse. 

Zona de gradene existentă va fi amenajată cu spații de șezut din șipci de lemn. 

La nivelul treptelor din spațiul public din apropierea construcției, va fi montată o platformă destinată persoanelor cu dizabilități. 

Articole recomantate

Distribuie articolul

Trimite o știre !

Completează mai jos datele si detaliile