FOTO Cum arată Satul de Vacanță din Mamaia în mini-concediu: Bâlci, kitsch și mici în cel mai aglomerat loc din stațiune

Satul de Vacanță din Mamaia este probabil locul cu cea mai mare densitate de oameni din stațiune în cel mai aglomerat weekend de pe litoral. A făcut, recent, înconjurul presei după un control al inspectorilor Protecției Consumatorilor. Acțiunea ANPC s-a terminat cu amenzi, plângeri penale și mâncare fluturând în aer. Șeful ANPC a concluzionat ulterior controlului că ”tot ce zboară în Satul de Vacanță se și mănâncă”.

Locul este cunoscut și căutat mai ales pentru mâncarea multă servită la prețuri mici, comparativ cu alte zone din Mamaia, pentru tarabele cu suveniruri accesibile și mai ales pentru tiribombe, mașini, tunelul groazei și alte mașinării și jocuri care nu se mai găsesc în număr atât de mare și divers în altă parte a stațiunii.

Cel mai cunoscut loc unde puteai mânca pe săturate la preț mic în anii 2000 (și care a continuat să fie cel mai căutat și după aceea) era ”Cuptorul cu plăcinte”, care era celebru însă nu pentru plăcinte, ci pentru micii ieftini.

În 2017, inspectorii ANPC l-au închis pentru jumătate de an și au amendat proprietarii cu aproape 1 miliard de lei vechi din cauza condițiilor în care erau depozitate alimentele, râvnite de-atâția localnici și turiști în ultimii 30 de ani. Astăzi redeschisă, locația arată, cel puțin la exterior, mult mai curată și îngrijită, doar că nu mai e atât de aglomerată.

Poate și pentru că între timp, odată cu anii, în Sat au apărut alternative culinare diverse, multe comparativ cu acum 2-3 decenii, iar oamenii se împrăștie în funcție de taverna care îi face mai bine cu ochiul. Sau oferta de preț, pentru că în Sat s-au schimbat multe, dar printre lucrurile care au rămas la fel este să mănânci mult la bani puțini. Se explică astfel și multitudinea de oferte (Pizza 1+1 gratis, meniuri cu două feluri de mâncare la 30 de lei etc).

Cert este că doar în Satul de Vacanță poți să-ți iei, din același loc, și caracatiță, șuberek, langoși, waffle, clătite, hamsie, pizza, kurtoș, doradă, shaworma, nachos și altele. La propriu și altele, pentru că meniul continuă. Cu toate acestea, locul în general arată mai curat și mai civilizat decât în urmă cu 20-30 de ani. Inclusiv lacul era igienizat.

Comisarii Autoritatății Naționale pentru Protecția Consumatorilor au mers la începutul lui august în control în Satul de Vacanță, iar lucrurile au degenerat. Furioși pe Horia Constantinescu, agenții economici au început să arunce cu mâncare în reprezentanții ANPC, să țipe și să înjure, conform imaginilor de pe rețelele de socializare. Acțiunea s-a terminat cu amenzi, propuneri de închidere a tavernelor și dosare penale pentru ultraj.

Toate tarabele verificate de cei de la ANPC aveau deficiențe de siguranță alimentară, susține instituția. Sosurile culinare filmate de comisari, care în mod normal trebuiau ținute la o temperatură cuprinsă între 0 şi 4 grade Celsius, aveau temperaturi de 26 de grade, pentru că erau ținute în soare, mai spunea ANPC atunci.

Articole recomantate

Distribuie articolul

Trimite o știre !

Completează mai jos datele si detaliile