Fitch scade pentru prima dată în istoria sa ratingul SUA de la AAA la AA+ ! SUA plină de datorii .

Această decizie a fost luată din cauza poverii mari a datoriilor și a așteptării unei deteriorări a situației fiscale în următorii trei ani, reiese din mesajul agenției.

Fitch a retrogradat ratingul de credit pe termen lung al SUA de la AAA la AA+, cu o perspectivă stabilă.

Potrivit agenției de rating, reducerea s-a făcut ținând cont de așteptarea unei înrăutățiri a situației fiscale în următorii trei ani, de o povară mare a datoriei care continuă să crească, dar și din cauza „deteriorării manevrabilitatii în ultimele două decenii, ceea ce a dus la contradicții cu privire la limita datoriei publice și luarea unor decizii de ultimă oră în această chestiune”.

Printre alți factori care au condus la decizia de a revizui ratingul, Fitch numește amenințarea continuă a unei recesiuni și creșterea ratei Fed.

Fitch nu a evaluat anterior ratingul de credit al SUA sub AAA. În 2011, o astfel de decizie a fost luată de agenția de rating S&P (tot până la AA+). 

Fitch a avertizat cu privire la posibile retrogradări în 2013, 2019 și 2023. O retrogradare a creditului ar putea avea un impact negativ asupra capacității de împrumut a unei țări.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, și-a exprimat dezacordul față de decizia agenției de rating. „Sunt în total dezacord cu decizia Fitch Ratings. Schimbarea anunțată astăzi de Fitch Ratings este arbitrară și se bazează pe date învechite”, a spus Yellen într-o declarație scrisă publicată marți. Acesta a considerat că „economia SUA rămâne cea mai mare și mai dinamică din lume, cu cele mai profunde și mai lichide piețe financiare”.

La rândul său, Casa Albă a declarat că nu este de acord cu decizia Fitch de a reduce ratingul pe termen lung al SUA de la AAA la AA+. Acest lucru se precizează într-o declarație publicată marți de secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Articole recomantate

Distribuie articolul

Trimite o știre !

Completează mai jos datele si detaliile