FOTO: Descoperire șocantă în Ardeal: Un nou caz de neglijență asupra bătrânilor a ieșit la iveală! Aceștia au fost găsiți în condiții mizere, într-un beci insalubru, înconjurat de muște și gunoaie. Imaginile surprinse sunt tulburătoare

Procurorii DIICOT s-au sesizat deja după ce a fost depistat un nou azil la groazei, de această dată în județul Mureș. 

Șapte persoane, printre care și trei tineri cu dizabilități, au fost găsite în subsolul căminului, unde ar fi fost supuse unor torturi inimaginabile și ținute nemâncate. 

Culmea este că azilul a fost verificat acum 2 săptămâni, dar nu a fost găsit beciul. Nu se știe dacă intenționat sau dintr-o eroare.

În jurul orei 13 am ajuns aici, poarta era închisă cu un lanț gros și un lacăt. În interior am solicitat să vedem fiecare încăpere în parte.  

Undeva, în partea stângă, erau scări. Am întrebat ce este acolo, ne-au spus că este spălătoria. Am coborât la subsol, într-adevăr era o spălătorie și niște perdele.  

În spatele perdelelor erau ascunse mai multe persoane cu dizabilități într-o stare gravă. Era o cameră plină cu materiale de construcții, fără ferestre, ferestrele erau acoperite cu saci de plastic.  

Persoanele acestea zăceau pe saltele murdare de urină, fecale, sânge, iar o tânără se afla într-o stare gravă de malnutriție. Era piele și os, era acoperită de muște”, povestește Georgiana Pascu, manager de program în cadrul Centrului de Resurse Juridice. 

Biroul Informare al DIICOT anunță că procurorii fac cercetări la azilul din localitatea Bărdești.

Reprezentanții Centrului de Resurse Juridice au verificat joi,pe nepusă masă, Centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu’ Min din localitatea Bărdești, județul Mureș, după numeroase sesizări.

Echipa a constatat că, pe lângă cei 23 de beneficiari ai centrului cazați în camere, în subsolul clădirii erau ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcție, saci de haine, echipamente medicale vechi, 4 persoane cu dizabilități grave care zăceau culcate pe saltele murdare de fecale, urină și sânge, cu muște pe ele, care nu se puteau apăra și nu puteau cere ajutor (nonverbale și incapabile a se deplasa). Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriție (piele și os), cu leziuni la nivelul șoldului, acoperită de muște, mirosind puternic a fecale. O altă persoană din subsol era acoperită de fecale și sânge la nivelul feței și a mâinilor. Celelalte 2 persoane nu se puteau mișca și nu puteau să comunice, fiind deosebit de speriate când am încercat să ne apropiem de el”, spuneau reprezentanții CRJ într-un comunicat de presă.

Până când au ajuns acolo polițiștii, reprezentanții CRJ au mai găsit o persoană care locuia în subsol, dar care se putea deplasa și ieșise din acel spațiu, la parterul imobilului.

În timpul controlului, cei de la CRJ, la sugestia unui rezident și pentru că nu puteau fi identificate fizic toate persoanele, au mai identificat o cameră în spatele bucătăriei. Camera nu avea clanță, iar pe ușă era un afiș pe care scria “Materiale de construcții”.

Am solicitat deschiderea ușii și am constatat că dincolo de aceasta mai era câteva încăperi în care am găsit alte două persoane aflate în stare gravă, blocate într-o cameră de aproximativ 3 m2, fără aerisire, fără iluminat, într-un pat. Accesul către acest spațiu era blocat printr-o masă de metal pe care erau așezate cărămizi. Am solicitat din nou serviciul de ambulanță pentru aceste 2 persoane. Am continuat dialogul cu ceilalți beneficiari, unii dintre aceștia menționând că au fost legați, amenințați, bătuți de către personalul și conducerea centrului, prezentând leziuni specifice legării la nivelul mâinilor“, se mai arăta în comunicatul citat.

Centrul a fost închis. 13 persoane au fost duse la spital și 17 au fost relocate.

Articole recomantate

Distribuie articolul

Trimite o știre !

Completează mai jos datele si detaliile